În semn de solidaritate și sprijin, în ajunul a doi ani de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina, Centrul Comunitar 151 a găzduit o discuție cu și pentru refugiații din Ucraina – „Inspiră prin schimbarea, inspiră comunitatea”. Evenimentul a fost dedicat temei integrării refugiaților în Moldova la 2 ani de la începerea războiului în țara vecină. Au fost abordate subiecte precum adaptarea într-o țară străină, căutarea unui loc de muncă, educația, oportunități și necesități. 

Invitații au fost persoane strămutate intern din Ucraina, cetățeni ai Republicii Moldova și parteneri. Evenimentul a fost deschis de Constanța Dohotaru, managera de programe Laolaltă și Cecilia Chirilă, ofițeră superioară UNHCR în Moldova.

„Anxietatea, frica, problemele cu care ne-am confruntat sunt foarte asemănătoare pentru toată lumea. Aș dori să spun că putem face asta, că putem face orice. Noi, ucrainenii, am trecut prin multe și putem trece prin multe. Ne creăm o nouă fericire, ne creăm o nouă viață. Da, de la zero, da, nu ne-am dorit asta. Dar trecem peste luptele interioare și mergem mai departe. Unul dintre obiectivele pe care dorim să le atingem este să organizăm o comunitate de ucraineni care să poată comunica între ei, să-și împărtășească experiențele și să-și împărtășească succesele. Cu toții avem nevoie de o conversație, avem nevoie de o conversație între noi. Pentru că ajută. Pentru că dă un sentiment de implicare și înlătură într-un fel singurătatea”, a remarcat Olga Dynda, moderatorul panelului de discuție.

Vorbitorii au povestit despre experiențele lor. Unul dintre ei a fost Leonid Shpak, rezident al orașului Odessa, beneficiar al Centrului Comunitar 151, a cărui soție predă lecții de muzică la Corul nostru. Un fost anchetator și procuror, în prezent pensionar: „Corul este un lucru util, m-am implicat acum mai bine de un an, acum ne întâlnim o dată pe săptămână, miercuri. Suntem înconjurați de o companie atât de sinceră, deși vârstele variază, de la 30 la 80 de ani, dar am devenit ca o familie, venim cu toții, ne cunoaștem. Și ne cunoaștem nepoții. Această activitate ne ajută să supraviețuim în astfel de condiții când suntem separați de familie, de prieteni, de rude. Avem deja prieteni în Moldova, la Cor, la lecțiile de engleză, oameni foarte buni în apropiere.”

În această zi am putut simți spiritul de unitate și coeziune. Împreună am putut să oferim empatie, asistență și sprijin celor prezenți la eveniment.

„Trăim și chiar ne bucurăm de această viață. „Mulțumim foarte mult tuturor celor care ne ajută în acest sens”, Larisa Spirina, rezidentă din Kiev, participantă la panel, una dintre participantele la Cor.

Cea mai tânără panelistă a fost Anastasia Zakirova, în vârstă de 19 ani, din Nikolaev. Fata și-a pierdut universitatea în care a studiat și chiar casa, în urma bombardamentelor. Are experiență de emigrare în diferite țări; ea și familia ei au locuit în România, Polonia, Bulgaria, dar alegerea finală a fost Moldova: „Ne place aici pentru că nu există barieră lingvistică. La început a fost foarte greu. Am găsit o locuință doar printr-un miracol. Pentru început a fost greu, stresant, am intrat în depresie. În primele 8 luni am stat acasă și am studiat. Când am ajuns la Chișinău, mama lucra online, eu am studiat online, părea că trăim cumva. Dar ne-am dat seama că lucrurile nu pot funcționa așa mult timp, nu vom rezista. Ne așteptam ca totul să fie temporar. Dar ca urmare, nu a fost să fie. Și am decis că trebuie să începem să trăim, pentru că viața continuă și să rămânem într-o stare de înghețare nu este o opțiune. Și atunci, am aflat de Centrul Comunitar 151, pentru mine a fost o revelație, pentru că m-a scos din această stare în care mă aflam. Când pare că e greu, chiar și după noaptea în sine, vine soarele, cu siguranță.”

„Vă mulțumesc pentru ajutor, multe mulțumiri acelor oameni care știu să se deschidă, care știu să spună o vorbă bună, să ne ofere suport. Am experiență de lucru în Ucraina la Odessa ca și controloare de contoare electrice. În acest moment, sunt și aici controloare de contoare de energie electrică în orașul Chișinău”, ne-a împărtășit Tatiana Spânzuratu, o altă participantă la panel, experiența sa de angajare.

Asociația Laolaltă oferă mai multe servicii pentru persoanele refugiate, dar și pentru comunitatea locală. Accesează Facebook, Instagram sau site-ul nostru pentru detalii.