Săptămâna aceasta marcăm deja 2 ani de la începerea războiului în Ucraina și de când ucrainenii au fost nevoiți să-și părăsească casele, țara… 

Astfel, de 2 ani, mulți dintre acești oameni se află și în Republica Moldova, încercând să se integreze în comunitățile noastre.

De aceea, împărtășim cu voi informații despre noul nostru proiect “FACTS – Fighting Against Disinformation about Ukraine in Romania and Moldova”. Scopul principal este să combatem dezinformarea și propaganda legate de războiul din Ucraina și de viața refugiaților ucraineni în Republica Moldova și România.

Proiectul FACTS are mai multe componente și activități pentru a atinge obiectivele sale:

  • Cercetare și identificare: Prin intermediul atelierelor comunitare și a cercetării de birou, proiectul își propune să identifice miturile, știrile false, dezinformările și propagandele legate de conflictul din Ucraina și de viața refugiaților ucraineni.
  • Campanii pe rețelele de socializare: Echipa proiectului va dezvolta conținut informativ și atractiv pentru a contracara dezinformarea și propaganda pe rețelele de socializare. Acest conținut va include infografice, videoclipuri, postere și articole care vor demonta dezinformările și vor prezenta informații factuale.
  • Implicarea actorilor media: Proiectul va colabora cu instituțiile media pentru a prezenta știri și povești pozitive despre refugiații ucraineni din Republica Moldova și România, concentrându-se pe reziliență, integrare în comunitate și acte de solidaritate.
  • Vizită de studiu: Una dintre activitățile proiectului este organizarea unei vizite de studiu a colegilor de la Laolaltă la Asociația LOGS din Timișoara, pentru a permite schimbul de expertiză și cunoștințe și pentru a oferi suport proiectului.

LAOLALTĂ ne propunem să identificăm miturile și dezinformările și să le contracarăm cu informații precise și fapte reale. Prin intermediul atelierelor, campaniilor pe rețelele de socializare și colaborării cu media, vom promova înțelegerea și empatia față de persoanele strămutate din Ucraina și vom lupta împotriva discriminării bazate pe dezinformare.

Proiectul FACTS este finanțat de TechSoup și Hive Mind și este implementat în parteneriat cu @Asociația LOGS, în perioada Februarie – Aprilie 2024 la Chișinău (Republica Moldova) și Timișoara (România).