Privind proiectul „Curtea Europeană”, Bugetul PLUS+

Asociațiile semnatare își manifestă îngrijorarea față de modul de implementare a proiectului „Curtea Europeană”, gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Chișinău și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Deși obiectivul proiectului este oportun și necesar – reabilitarea curților blocurilor de locuințe din municipiul Chișinău – proiectul este făcut în grabă, nu a fost supus consultărilor publice, în comisia de evaluare nu sunt reprezentanți ai societății civile și există multe neclarități legate de întregul proces. 

Pe 8 aprilie 2025, a fost publicat anunțul despre proiectul „Curtea Europeană”, cu un buget total de 100 milioane de lei (aproape 5 milioane euro) pentru reabilitarea curților din Chișinău, lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și ADR Chișinău.

Acest proiect este  necesar,  în contextul în care curțile din Chișinău sunt deseori zone neglijate, inaccesibile, cu terenuri de joacă periculoase și mașini parcate pe spațiile verzi, cu infrastructură degradată și fără zone amenajate pentru diferite categorii de locuitori și locuitoare.

Vineri, 11 aprilie, la 15:30, a avut loc sesiunea de informare despre proiect, organizată la patru zile după anunț, iar sala de la UTM a fost arhiplină. Participanții – în mare parte administratori/oare de Asociații de Proprietari – au avut întrebări, care au scos la iveală lacunele acestui proiect. Directorul ADR Chișinău, Sergiu Brînza, a trecut prin procesul de aplicare și regulament, a răspuns cu răbdare la multe întrebări. În schimb, secretarul de stat Corneliu Cirimpei a refuzat să răspundă clar și a avut o atitudine nepotrivită pentru un funcționar public. Întrebat dacă proiectul a fost consultat conform legii, Corneliu Cirimpei a răspuns: „Dați-mă în judecată și vă voi demonstra că am respectat legea 239 din 2008. Dați întrebări provocatoare”. Considerăm că acest comportament este inacceptabil pentru un demnitar public.

Probleme identificate 

Deși procesul de aplicare este simplu, ceea ce este un lucru binevenit, acesta este neclar, iar procesul de evaluare și selecție ridică mari semne de întrebare:

  1. Proiectul nu a fost supus consultărilor publice, ceea ce contravine Legii 239/2008 privind transparenţa în procesul decizional. Majoritatea lacunelor acestui proiect ar fi fost înlăturate dacă se respecta legislația, iar MIDR și ADR Chișinău ar fi organizat sesiuni de consultare a părților interesate în acest proiect. Administratorii/oarele de Asociații de Proprietari sunt persoane cu o mare experiență și ar fi oferit o expertiză absolut necesară pentru valorificarea acestui buget imens. Există o serie de ONG-uri care au expertiză în domeniu, desfășurând proiecte de urbanism participativ, care ar putea împărtăși experiența lor.
  2. Concursul și proiectul nu au un Regulament de desfășurare. Un ghid vag a fost publicat abia în ziua sesiunii de informare.
  3. Nu există o claritate cu privire la componența comisiei de evaluare și selecție a proiectelor care vor fi finanțate. Ghidul menționează că „Evaluarea, selectarea, aprobarea rezultatelor  se va realiza de către comisia interministerială aprobată prin ordinul ministrului, formată dintr-un număr de 5 membri”. Astfel, nu se cunoaște cine sunt aceste persoane și dacă în Comisie vor fi reprezentanți ai societății civile sau APL. 
  4. Nu există un mecanism clar de evaluare a proiectelor. Spre exemplu, formularul de aplicare, deși este relativ simplu, nu solicită nicio fotografie a curții. La sesiunea de informare, la întrebarea despre cum va fi procesul de evaluare, s-a anunțat că aceste persoane vor merge în teren să evalueze curțile. Nu este clar cum vor putea doar cinci persoane, în mai puțin de o lună, să viziteze sutele de curți care vor aplica, ceea ce ridică semne de întrebare despre corectitudinea și calitatea evaluării.
  5. Condițiile de eligibilitate sunt restrictive și discriminatorii, de exemplu nu includ persoanele care închiriază apartamente. Conform ghidului, doar asociațiile de proprietari în condominiu și grupurile de inițiativă formate din proprietarii de apartamente vor putea aplica la programul Curtea Europeană. Conform datelor de la SFS, în 2024 au fost înregistrate 26 000 de contracte de locațiune, însă în realitate numărul chiriașilor este mult mai mare. 
  6. Lucrările vor fi implementate doar în baza caietului de sarcini, fără schiță de proiect sau proiect de execuție. Acest lucru va afecta procesul de consultare informată a proiectului cu locuitorii curților de blocuri și calitatea execuției lucrărilor întrucât caietul de sarcini nu oferă suficiente detalii tehnice pentru a executa lucrări conforme și sigure și pentru a asigura durabilitatea intervenției. 
  7. Proiectele pot include doar lucrări de reparații, nu și intervenții noi, contrar obiectivelor declarate privind modernizarea curților. Deși obiectivele concursului sunt de „revitalizare și modernizare complexă a cartierelor blocurilor de locuințe multietajate, prin lucrări complexe de amenajare a infrastructurii spațiilor publice a curților și a căilor de acces”, în cadrul sesiunii de informare s-a comunicat că se va putea aplica doar cu „lucrări de reparare a structurilor existente”. Adică un loc de joacă pentru copii nu poate fi făcut de la zero, pentru că asta ar necesita aprobări. La fel în cazul construcției unei platforme pentru deșeuri sau a unei parcări și a multor alte costuri eligibile conform ghidului. Astfel, din cauza acestei strategii, se prevede o implementare vagă a unor proiecte fără un plan desenat și calculat, iar „revitalizarea și modernizarea complexă a cartierelor blocurilor” este mai mult o reparație cosmetică.
  8. Se oferă doar 17 zile pentru aplicare (8–25 aprilie 2025), perioadă care include sărbătorile pascale. La ședința de informare, o participantă a rugat prelungirea termenului de aplicare, ținând cont că pe timp de sărbătorile de Paști (începând cu 18 aprilie până pe 28 aprilie) o mare parte din locuitorii capitalei pleacă la sat. Solicitarea a fost respinsă de Corneliu Cirimpei, secretar de stat, cu o declarație batjocuritoare: „Cine nu reușește să aplice, să-și vopsească ouăle”.

Solicitări

  1. Încetarea apelului de finanțare și reluarea procesului, ținând cont de legislația în vigoare.
  2. Elaborarea unui proiect de regulament, public și accesibil care să conțină informații detaliate despre procesul de evaluare a proiectelor depuse, componența comisiei de evaluare, modul de implementare a proiectelor în baza schiței sau proiectului de execuție, modul de evaluare și monitorizare a rezultatelor implementării proiectelor.
  3. Organizarea consultărilor publice cu privire la proiectul de regulament, conform legislației în vigoare.
  4. Formarea comisiei de evaluare care să includă reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor de locatari, pe lângă funcționari publici.
  5. Introducerea unei etape obligatorii de elaborare a schiței de proiect, de către ADR.
  6. Revizuirea categoriilor de aplicanți eligibili pentru a include și chiriașii în componența grupurilor de inițiativă. 

Lista semnatarilor/elor este deschisă. Pentru semnare, puteți trimite un email către: contact@laolalta.md

Organizații semnatare:

AO CPR

AO LAOLALTĂ

AO Primăria MEA

AO Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma”

AO Comunități Active pentru Democrație Participativă